sweet owner Tick Tock ! We chat ![]() Credits!
| CNY: Resepi Itik Panggang Peking Happy Chinese New Year! Gong Xi Fa Cai! Xin Nian Kuai Le! Wan Shi Ru Yi! Angpow lai-lai... :) Hello warga blogger! Selamat Tahun Baru Cina diucapkan kepada seluruh warga kaum tiong hua di Malaysia dan kepada semua yang menyambut tahun baru. Nini nak sharekan resepi istimewa untuk makan malam tahun baru dari avon. Iaitu ''Itik Panggang Peking''.. Bahan A: (Itik peking) * 1.5 - 2 kg itik * 1 batang kulit kayu manis * 1 inci halia (dihiris) * 1/4 cawan kicap cair * 1/4 cawan madu * 1 sudu gula * 3 biji bunga lawang * secubit lada putih * 2 ulas bawang putih (diketuk) * 1 cawan tepung jagung (dicampur 1/2 cawan air) Bahan B: (Isi dalam itik) * 2 ulas bawang putih (dipotong halus) * 1 inci halia (dipotong halus) * 1 1/2 sudu garam Cara memasak: 1. Ikatkan tali berjuntai pada leher itik. Dalam periuk besar air mendidih, Masukkan BAHAN A (kecuali itik & larutan tepung jagung) ke dalam periuk dan kacau. 2. Pekatkan kuah dengan larutan tepung jagung, kemudian masukkan itik. 3. Keluarkan itik dan gantungkan sehingga kering. 4. Setelah kering, turunkan & masukkan BAHAN B ke dalam itik. 5. Panaskan Avon Grill Pan pada suhu sederhana dan letakkan itik di atas jaring keluli. 6. Panggang setiap sisi selama 30 minit atau sehingga cukup garing. 7. Dah siap, hidangkan... Credit to: Avon P/S: Selamat mencuba di rumah, dan semoga tahun baru ini membawa tuah, kebahagiaan dan kekayaan kepada keluarga anda.. Labels: resepi |